Hva må du tenke på før plassering av mikrohus på egen tomt?
De siste årene har flere nordmenn latt seg fascinere av ideen om å bo i et mikrohus, og vi opplever en stadig økende nysgjerrighet i markedet. Med en smart utnyttelse av plass, og smarte og moderne løsninger, har mikrohus blitt en attraktivt både som bolig og fritidsbolig.
Likevel kan det være vanskelig å vite hvilke regler som gjelder for utplassering av mikrohus. Hva må du tenke på før du plasserer et mikrohus på egen tomt? Hva er forskjellen på å bruke mikrohuset som bolig og fritidsbolig? Og hvordan navigere seg i de juridiske kravene rundt søknadsplikt?
I denne artikkelen har vi svare på de mest stilte spørsmålene rundt det å plassere mikrohus på egen tomt, og ta deg gjennom de viktigste aspektene ved denne prosessen.
Mikrohus kan brukes til både fritids- og boligformål. Det er tomtens reguleringsbestemmelser som definerer mikrohusets funksjon, altså om tomten er regulert for fritids- eller boligformål. Det vil si at dersom du utplasserer mikrohuset på en boligtomt, kan mikrohuset brukes som bolig. Dersom mikrohuset plasseres på en fritidstomt, vil det kunne brukes som fritidsbolig. Merk at mikrohus til boligformål kun kan utplasseres på boligtomt, og at det er søknadspliktig å oppføre mikrohus, enten det skal brukes som bolig eller fritidsbolig.
Mikrohus til boligformål er søknadspliktig, men det er en forenklet søknad, såkalt ett-trinnssøknad. Kostnaden ved en slik søknad vil variere fra kommune til kommune. Merk at en ett-trinnssøknad kun vil være gjeldende dersom det er eksisterende bebyggelse på tomten fra før. Er tomten ubebygd må det sendes inn en fullverdig byggesøknad.
Mikrohuset må knyttes til tomtens matrikkel. Matrikkelen er Norges offisielle eiendomsregister, med informasjon om eiendomsgrenser, areal, bygninger, boliger og adresser. Leie av tomt er mulig, men det fordrer at grunneier/hjemmelshaver tillater at du knytter mikrohuset til matrikkelen.
Når du skal utplassere et mikrohus på egen tomt, er det viktig å ta hensyn til kommunale bestemmelser, som blant annet maks bebygd areal (BYA) på tomten. Hvilke bestemmelser som gjelder for din kommune, fremkommer av kommuneplan som finnes på den aktuelle kommunens nettside. BYA for en tomt er summen av bebygd areal for alle bygninger, bygningsdeler og konstruksjoner over bakken. Det inkluderer også overbygd og nødvendig areal for biloppstillingsplasser på tomten.
Å håndtere offentlige krav i en byggesøknadsprosess kan være komplisert for alle som vil utvikle en eiendom. For at denne prosessen skal bli enklere for deg som mikrohuskjøper, har Norske Mikrohus inngått samarbeid med CK Nor Bygg. Dette innebærer at du kan få hjelp med byggesøknaden, og om du ønsker - følger vi deg fra start til mål, altså fra råtomt til ferdig regulert tomt med mikrohus og ferdigattest. Å få profesjonell hjelp med byggesøknaden kan redusere risikoen for forsinkelser og økte kostnader, og gjør samtidig hele prosessen mer forutsigbar.
Sammen med CK Nor Bygg har vi utviklet en forstudiepakke som er med på å gi deg som kunde innsikt i hva som er mulig å få til på den aktuelle tomten. Denne pakken koster 7500 NOK. I forstudiet vil vi avdekke hvilke mulighetsrom som foreligger, og om tomten er mulig å utvikle ut i fra lokale bestemmelser eller ikke. Dersom du velger å gå videre med prosessen, innlemmes 7500 kr fra forstudiepakken som en del av den totale kostnaden for videre arbeid.
Kravene til grunnarbeid reguleres av gjeldende forskriftskrav i Plan- og bygningsloven. Våre mikrohus kan settes på stripefundament, ringmur, støpt såle, fundamenterte påler eller jordspyd. Det må kobles på en lokal entreprenør som vil ta seg av dette. Avhengig av hvordan tomten er og hvilken avtale som blir gjort med entreprenør, kan man anta at kostnaden på grunnarbeidet ligger i sjiktet 70.000 til 150.000 NOK.
Mikrohuset kan settes både på flat tomt, skrå tomt og i kupert terreng. I grunnarbeidet vil det også bli lagt strømledning som kobles på mikrohusets inntaksskap, samt vann og avløp som kobles til kommunalt vann og avløp. Merk at dersom mikrohuset skal benyttes til boligformål, er det krav om påkobling til kommunalt vann og avløp.
Kjøper du mikrohus av oss vil du få tilsendt en detaljert grunnarbeidsplan som tydelig viser hva entreprenøren må klargjøre før mikrohuset blir levert.
Hva skjer fra du tar kontakt med oss, til du får mikrohuset levert? På et eller annet tidspunkt har du hørt om mikrohus og kanskje blitt fascinert av konseptet. Du har gjort litt research blitt kjent med at Norske Mikrohus er markedsleder på mikrohus i Norge. Du er kanskje interessert i et av våre utviklingsprosjekter, eller så har du en tomt tilgjengelig som du vil utvikle? Det første du kan gjøre er å ta kontakt med oss på telefon: 22 12 02 10 eller epost: hei@norskemikrohus.no.
Deretter avtaler vi et salgsmøte hvor vi vil se på hvilke muligheter som foreligger, og definerer mikrohuset og ønskede tilvalg sammen. Når dette er på plass kan vi inngå en avtale, og du vil motta et skriftlig tilbud fra oss.
Etter kontraktsinngåelse går mikrohuset i produksjon på Tinde Hytters fabrikk på Vinstra. Dette tar rundt 3-6 måneder, avhengig av vårt eksisterende produksjonsvolum. I denne perioden vil også grunnarbeider på tomten påbegynnes, slik at alt er klart til mikrohuset ankommer tomten. Mikrohuset leveres på avtalt tidspunkt, og du får en ferdigattest av ansvarlig søker ved overtagelse av mikrohuset.
Mikrohusene produseres som nøkkelferdige enheter på Tinde Hytters fabrikk på Vinstra i Gudbrandsdalen. Deretter transporteres de som komplette enheter på brønnhenger til fundamenteringsstedet, og løftes huset på plass med kran.
Etter mikrohuset er løftet på plass og sikret til fundamenteringen, påkobles vann, avløp og strøm, akkurat som i et tradisjonelt hus. Dette er et krav dersom mikrohuset skal brukes til boligformål.
Deretter er mikrohuset innflyttingsklart, og det er bare å begynne å ta det i bruk. Kanskje ønsker du bygge en terrasse rundt huset? Dette er en jobb du kan kose deg med om du liker å gjøre ting selv, eventuelt kan du også koble på en lokal snekker.
Mikrohuset kvalifiserer for byggelån under perioden det bygges på tomt. Dette forutsetter at mikrohuset er å anse som fast eiendom, altså at det er utplassert på tomt regulert for bolig, knyttet til matrikkel, og oppfyller gjeldende krav. Våre mikrohus har energiklassifisering B som kvalifiserer til Grønt boliglån som har enda bedre betingelser for deg som låntaker. Spør din bank om de tilbyr Grønt boliglån, hvis ikke kan vi sette deg i kontakt med en bank som tilbyr dette. Fordi våre mikrohus kvalifiserer til boliglån, er det også mulig å bruke BSU til å kjøpe mikrohus.